Ο ιδρυτής και προγραμματιστής εξηγεί τη φιλοσοφία πίσω από το lichess.
Πολλοί από εσάς ρωτάνε γιατί το lichess είναι δωρεάν. “Δεν υπάρχει πουθενά τέτοιο πράγμα όπως ένα δωρεάν γεύμα”, σωστά; Πρέπει να υπάρχει παγίδα. Χρήσιμες υπηρεσίες του Διαδικτύου σπάνια είναι αδιάφορες στο χρήμα. Τις περισσότερες φορές είναι επιχειρήσεις των οποίων πρωτεύον στόχος είναι να αποσπάσουν χρήματα από εμάς. Και πράγματι, πολλές φορές είναι αλήθεια. Οι περισσότερες δωρεάν υπηρεσίες διαδικτύου μας βομβαρδίζουν διαφημίσεις ή μπορεί ακόμα και να πουλήσουν τις ιδιωτικές μας πληροφορίες σε διαφημιστικές εταιρίες. Αυτή τη ντροπιαστική συμπεριφορά το lichess επιδιώκει να την αντιμετωπίσει.
Στο lichess αγαπάμε το internet. Είναι σαν μια νέα ήπειρο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ακόμα παρθένα, μαγική, και γεμάτη δυνατότητες. Θα γίνει η ήπειρος που εμείς θέλουμε να γίνει. Πώς θέλουμε να είναι το Internet;
Ο στόχος μου όταν φτιάχνω το lichess είναι να αποδείξω ότι το Διαδίκτυο μπορεί να είναι δωρεάν. Χωρίς κρυφές χρεώσεις, παιχνίδια με τις λέξεις δωρεάν χωρίς κόστος κτλ.
Ελεύθερο στη χρήση: Στο lichess ποτέ δε θα χρεώσουμε τον χρήστη. Δεν υπάρχουν premium accounts. Ο καθένας έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα χαρακτηριστικά χωρίς να πληρώνει ούτε ένα σεντ.
Ελεύθερο από διαφημίσεις: Οι διαφημίσεις είναι ο καρκίνος του ίντερνετ και προσβάλλουν την νοημοσύνη μας. Μας χρειάζονται χαζούς και γι’ αυτό μας κάνουν χαζούς. Σας παρακαλώ, χρησιμοποιήστε ένα εργαλείο φραγμού των διαφημίσεων ad blocker, ειδικά αν έχετε παιδιά που χρησιμοποιούν το ίντερνετ. Το lichess ποτέ δε δείχνει διαφημίσεις.
Ελεύθερος πηγαίος κώδικας: Για να είναι δωρεάν, το λογισμικό πρέπει να είναι open source . Το lichess έχει δημοσιευθεί κάτω από την άδεια χρήσης του MIT, που σημαίνει ότι ο καθένας μπορεί να διαβάσει ολόκληρο τον κώδικα, και να βεβαιωθεί ότι “τίποτα στανικό δεν διαπράττεται”. Αυτή είναι η οπτική μας. Αυτή είναι η υπόσχεσή μας. Πάντα λειτουργούσε με αυτόν τον τρόπο και πάντα έτσι θα λειτουργεί, όπως ορίζεται από την κεντρική σελίδα της wiki.
Έτσι λοιπόν θέλουμε το lichess να είναι δωρεάν, και δεν ανεχόμαστε κανένα συμβιβασμό. Αλλά σίγουρα το να έχεις μια ιστοσελίδα έχει ένα κόστος. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι ιστοσελίδες βρίσκονται πάνω σε servers οι οποίοι ενοικιάζονται από εταιρίες.
Ας δούμε πόσο ακριβώς κοστίζει το να έχεις μια ιστοσελίδα για σκάκι η οποία έχει πάνω από 15 εκατομμύρια επισκέψεις το μήνα. Το lichess επί του παρόντος τρέχει σε πέντε servers. Οι τρεις από αυτούς μας δωρίστηκαν γενναιόδωρα από τους υποστηρικτές μας (σας ευχαριστούμε), κι εγώ (Thibault Duplessis) πληρώνω για τους άλλους δύο. Αυτό κοστίζει περίπου 170 $ το μήνα. Τα καλά νέα: Έχω μια δουλειά (στην prismic.io) και μπορώ να ανταπεξέλθω οικονομικά. Το σκάκι είναι το χόμπι μου, και όλα τα χόμπι κοστίζουν κάποια χρήματα. Μπορώ να σας πω ότι η χαρά της δημιουργίας του lichess αξίζει και με το παραπάνω τα χρήματα που πληρώνω γι’ αυτό.
Έτσι ναι!! Δωρεάν!! Το ανακαλύψατε! Η υπηρεσία του ίντερνετ που δεν σας βλέπει σαν πηγή εσόδων. Εντάξει, δεν είναι η μόνη (ευτυχώς!) αλλά ακόμα κι έτσι αξίζει να την αναφέρουμε, σωστά;
Αν πιστεύετε ότι είναι κάτι ωραίο και θέλετε να βοηθήσετε στα έξοδα των servers, τώρα μπορείτε. Μόλις πρόσθεσα μια σελίδα για δωρεές. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και πολλοί άλλοι τρόποι για να βοηθήσετε το lichess να παραμείνει το πιο απίστευτο μέρος για να παίζει κάποιος σκάκι στο ίντερνετ.
Μετάφραση και αναδημοσιεύση από lichess.org