Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Οφέλη και προκλήσεις!

12 Οκτ, 2021 | Consulting| Tech News

Μπορεί ένας εργαζόμενος να είναι χαρούμενος και αποδοτικός χωρίς να βρίσκεται στο γραφείο υπό την άμεση εποπτεία των εργοδοτών; Το όνειρο του να δουλεύει κανείς δίχως να περιορίζεται σε τέσσερις τοίχους μπορεί να γίνει πραγματικότητα; Τελικά το remote working ή η τηλεργασία που στην Ελλάδα τη μάθαμε μέσα στην καραντίνα -κακά τα ψέματα- λειτουργεί; Και αν ναι πώς;

Το 2001 είχε ζητηθεί από τους μαθητές της Β’ Λυκείου να γράψουν στην Έκθεση για την τηλεργασία. Κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι 20 χρόνια μετά, δεν θα ήταν απλώς ένα υποθετικό σενάριο αλλά μια πραγματικότητα. Η τηλεργασία, το «δουλεύω από το σπίτι» ή έστω σε μια σχετική ανεξαρτησία από την έδρα της επιχείρησης είναι μια από τις επικρατέστερες επιχειρηματικές τάσεις εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Στην Αμερική, ήδη πριν την πανδημία, ένας στους έξι εργαζόμενους δούλευε απομακρυσμένα1. Και στην Ελλάδα κάποιες λίγες επιχειρήσεις είχαν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν αυτό το μοντέλο τάση η οποία όμως επιταχύνθηκε αρκετά τους τελευταίους μήνες. Λόγω της κρίσης του Covid-19 πολλές εταιρείες υποχρεώθηκαν να μεταβούν σε καθεστώς τηλεργασίας. Για να συνεχίσουν οι ομάδες τους να εργάζονται από το σπίτι, προσαρμόστηκαν στα μέτρα ασφαλείας κάνοντας μια έκτακτη μετάβαση σε αυτό το μοντέλο εργασίας. Συγκεκριμένα, το ποσοστό τηλεργασίας στην Ελλάδα που ανερχόταν σε 5,3% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία του Eurofound ξεπέρασε το 26% μέσα στο 20202.

1. Τηλεργασία και open.tech

Στην open.tech, ήδη από την αρχή της λειτουργίας μας το 2015, είμαστε από εκείνους που το γραφείο μας βρίσκεται εκεί όπου είναι και ο υπολογιστής μας. Υπάρχουν μέλη της ομάδας που εργάζονται από άλλες πόλεις αλλά και χώρες. Στην Κέρκυρα, όπου είναι και η έδρα μας, ο καθένας επιλέγει το μοντέλο που τον εξυπηρετεί. Κάποιοι έχουν υιοθετήσει το semi remote working μοντέλο. Επιλέγουν δηλαδή ποιες μέρες θα δουλέψουν από το γραφείο και ποιες από το σπίτι. Έτσι, όταν ξεκίνησε η κρίση του Covid-19, η open.tech ήταν ήδη έτοιμη να μεταβεί αποτελεσματικά σε ένα fully remote πλάνο εργασίας!

2. Γιατί μια εταιρεία να επιλέξει την τηλεργασία;

Ίσως η τηλεργασία να φαίνεται δύσκολα υλοποιήσιμη αλλά και με λίγες πιθανότητες επιτυχίας ειδικά αν κανείς δεν έχει εμπειρία οργάνωσης της εργασίας από απόσταση. Η αλήθεια είναι όμως ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν αναλογιστεί ορθά τα πολλαπλά οφέλη της τηλεργασίας ενώ βλέπουμε καθημερινά όλο και περισσότερες εταιρείες να υιοθετούν το μοντέλο αυτό. Και αυτό δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε συγκυριακό.

Λιγότεροι περισπασμοί, περισσότερη συγκέντρωση

Σύμφωνα με έρευνα του Gartner, το 75% όσων εργάζονται με τηλεργασία έχουν λιγότερους περισπασμούς και νιώθουν ότι δουλεύουν αποδοτικότερα 1.12 φορές3. Στο σπίτι, σε μια βιβλιοθήκη ή σε ένα μέρος που έχεις επιλέξει εσύ, συχνά συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα και για περισσότερη ώρα αποφεύγοντας τους περισπασμούς του γραφείου. Η απόδοση αυξάνεται σημαντικά όταν δουλεύουμε από το σπίτι: το 85% των επιχειρήσεων επιβεβαιώνει ότι η παραγωγικότητα έχει αυξηθεί εφαρμόζοντας τηλεργασία4. Σίγουρα είναι πολύ όμορφο το να βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου αλλά καμιά φορά η φασαρία, τα τηλέφωνα και πολλά άλλα κάνουν σχεδόν αδύνατο να συγκεντρωθείς και να φέρεις εις πέρας τη δουλειά σου.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Το 48% των εργαζομένων που δουλεύουν με τηλεργασία δήλωσε ότι νιώθει πιο ισορροπημένο και συναισθηματικά πλήρες. Σίγουρα το να δουλεύεις από το σπίτι σε κάνει να αγχώνεσαι λιγότερο. Μπορεί να έχεις όρεξη για δουλειά αλλά καμία διάθεση να πας στο γραφείο. Το γεγονός ότι πρέπει αναγκαστικά να παρουσιαστείς κάπου σου προκαλεί στρες από μόνο του. Μπορείς να είσαι με τις πυτζάμες σου όλη μέρα ή να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα να μαγειρέψεις και να ποτίσεις τις γλάστρες σου.

Η τηλεργασία σε ένα απομακρυσμένο σπίτι

Δυνατότητα προσαρμογής της εργασίας

Το να μπορείς να προσαρμόζεις την εργασία σου όπως ακριβώς σου αρέσει είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Είναι μεγάλη υπόθεση το να μπορεί κανείς να φτιάχνει το πρόγραμμά του μόνος του. Όλοι είμαστε διαφορετικοί και οι ανάγκες μας ποικίλουν. Άλλοι έχουν έμπνευση αργά τη νύχτα και άλλοι νωρίς το πρωί. Συνεπώς αποδίδουμε καλύτερα όταν μπορούμε να εξισορροπήσουμε τη δουλειά με την προσωπική μας ζωή. Μπορεί στο διάλειμμα να θέλουμε να φάμε με την οικογένειά μας, να εργαστούμε δίπλα στον σύντροφό μας ή στον καθαρό αέρα. Όσο άνετο κι αν είναι το γραφείο, όταν έχουμε τη δυνατότητα επιλογής, αγαπάμε τη δουλειά μας περισσότερο. Άλλωστε εταιρείες που εφαρμόζουν τηλεργασία παρουσιάζουν 25% χαμηλότερη αποχώρηση εργαζομένων σε σχέση με εταιρείες που δεν εφαρμόζουν!

Τηλεργασία φιλική προς το περιβάλλον

Περιορίζοντας τις μετακινήσεις από και προς το γραφείο, μειώνεις και το ενεργειακό σου αποτύπωμα. Παγκοσμίως, περίπου το 27% της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οφείλεται στις μετακινήσεις! Περιορίζουμε τις μέρες και τις φορές που πηγαινοερχόμαστε στο γραφείο, βάζοντας ένα λιθαράκι ακόμη υπέρ της μείωσης των ρύπων. Υπολογίζεται ότι αν οι εργαζόμενοι δούλευαν τις μισές μέρες από το σπίτι θα μειώνονταν οι ρύποι σαν να είχαμε φυτέψει 91 εκατομμύρια δέντρα5. Παράλληλα, μειώνουμε και τις ανάγκες σε καύσιμα και μέσα μετακινήσεων, αλλά και τα αντίστοιχα κόστη.

Επιπλέον, μια εταιρεία που εφαρμόζει τηλεργασία μπορεί να μειώσει τα κόστη για κτιριακές υποδομές, θέρμανση, ίντερνετ και ταυτόχρονα οι ομάδες της να είναι πιο ευέλικτες να εργαστούν από οπουδήποτε. Τέλος, ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί η εταιρεία να βρίσκει υποψήφιους εργαζόμενους από οπουδήποτε στον κόσμο. Επομένως διαλέγει τον πιο κατάλληλο άνθρωπο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς!

3. Τρόποι και εργαλεία επιτυχίας της τηλεργασίας

Για να καταφέρει μια εταιρεία να κατακτήσει ένα ομαλό και αποτελεσματικό μοντέλο τηλεργασίας, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη φιλοσοφία της εταιρείας που θα πρέπει να διαπερνά όλους τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες. Στην open.tech, έχουμε δαπανήσει αρκετό χρόνο στην προσπάθειά μας να επιτύχουμε μια κοινή φιλοσοφία και κουλτούρα και ταυτόχρονα να καταστήσουμε εφικτή και αποτελεσματική την εργασία από απόσταση. Oι πυλώνες στους οποίους βασίζεται η τηλεργασία στην open.tech είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, η αυτοηγεσία και η διαφάνεια.

Η τηλεργασία συχνά σκοντάφτει πάνω σε συντηρητικές αντιλήψεις και σε παρωχημένες πρακτικές. Όμως είναι επίσης συχνό οι επιχειρήσεις να μη γνωρίζουν τα εργαλεία που θα τις βοηθούσαν να μεταβούν σε ένα τέτοιο εργασιακό καθεστώς.

Έτσι λοιπόν το δεύτερο βασικό συστατικό για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το remote working είναι να λειτουργούν τα κατάλληλα εργαλεία. Μέθοδοι που κρατάνε την ομάδα δεμένη, τα μέλη οργανωμένα και όλους όσους πρέπει ενήμερους σχετικά με τα tasks του καθενός.

Στην open.tech δίνουμε μεγάλη βάση στη συχνή επικοινωνία μεταξύ των μελών γι’ αυτό έχουμε καθιερώσει ένα σύστημα καθημερινών meetings. Εργαλεία όπως το Slack είναι απαραίτητα για την ανοικτή και άμεση επαφή με την ομάδα (ακόμη και για αστεία πράγματα). Παράλληλα, για την αποτελεσματική οργάνωση των επιμέρους tasks, χρησιμοποιούμε την πλατφόρμα trello που μας βοηθάει να γνωρίζουμε τι πρέπει να ολοκληρωθεί και πότε καθώς και ποια μέλη εμπλέκονται στο κάθε πρότζεκτ. Έτσι όλοι έχουμε τον έλεγχο του χρόνου μας, υπάρχει διαφάνεια και είμαστε αποτελεσματικοί. Εργαλεία όπως αυτά που αναφέραμε ενδεικτικά υπάρχουν αρκετά και κρίνονται ως απαραίτητα για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Δυσκολίες και προβλήματα

Φυσικά η τηλεργασία δημιουργεί προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν. Εταιρείες που δεν είναι προετοιμασμένες κατάλληλα και εφαρμόζουν έκτακτα και βιαστικά μοντέλα τηλεργασίας συχνά βρίσκουν μπροστά τους διάφορους κινδύνους. Το πιο σημαντικό πρόβλημα για τα μέλη της ομάδας είναι αυτό της απώλειας ισορροπίας μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Είναι εύκολο οι εργαζόμενοι να αρχίσουν να χάνουν τα όρια του πότε κλείνουμε τον υπολογιστή και σταματάμε τη δουλειά. Η μέρα εργασίας μπορεί να επεκταθεί σε αλλόκοτες ώρες αλλά και σαββατοκύριακα. Μία ακόμη συνέπεια της τηλεργασίας είναι το αίσθημα απομόνωσης και περιθωριοποίησης, που κλονίζει συναισθηματικά τους εργαζόμενους. Επιπλέον, μεγάλο μέρος της άμεσης, διά ζώσης επικοινωνίας χάνεται, δυσχεραίνοντας την επίλυση προβλημάτων. Γι’ αυτό, πρέπει να καλλιεργηθούν οι κοινωνικές δεξιότητες, όπως η επικοινωνία σε όλες τις διαστάσεις της (ενεργητική ακρόαση, ευχέρεια στη διατύπωση της σκέψης, αποκωδικοποίηση των λεκτικών μηνυμάτων και της γλώσσας του σώματος κ.λπ.). Την ίδια στιγμή υπάρχει συχνά η αίσθηση από τη διοίκηση της απώλειας ελέγχου. Όλα αυτά είναι πραγματικά προβλήματα που χρειάζονται αντιμετώπιση και συχνή παρακολούθηση. Δε μιλάμε για ζητήματα που λύνονται οριστικά ή μια και έξω.

Λύσεις

Είναι σημαντικό κάθε εργαζόμενος να έχει ένα συγκεκριμένο χώρο όπου εργάζεται μέσα στο σπίτι ή στο χώρο που έχει επιλέξει να τηλε-εργαστεί καθώς και να ακολουθεί το ωράριό του όπως θα έκανε στο γραφείο. Από την άλλη, μια ανέτοιμη επιχείρηση μπορεί να πέσει στην παγίδα του αυταρχικού ελέγχου και της ανασφάλειας σχετικά με το πόσο αποδοτικοί είναι οι εργαζόμενοι από το σπίτι. Η μετάβαση σε καθεστώς τηλεργασίας θέλει χρόνο. Ξεκινάμε δημιουργώντας μια κοινή κουλτούρα στην επιχείρηση. Πρέπει το νέο καθεστώς να το αποδέχονται και να το επιθυμούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Με τη χρήση των εργαλείων που μας παρέχει η τεχνολογία όπως αυτών που αναφέρθηκαν, οι κίνδυνοι και η ανασφάλεια σχεδόν εξαφανίζονται. Τη θέση τους παίρνει ένα ισορροπημένο και αποτελεσματικό σύστημα εργασίας με χαρούμενες ομάδες που αλληλεπιδρούν με επιτυχία και ικανοποιημένους εργοδότες!

Στην open.tech οραματιζόμαστε έναν κόσμο γεμάτο με ανθρώπους με μεγάλα και λαμπερά χαμόγελα και ξεκινάμε από εμάς τους ίδιους. Αν σκέφτεσαι να δοκιμάσεις κι εσύ στην εταιρεία σου ένα μοντέλο τηλεργασίας σου συνιστούμε να κάνεις μια προσπάθεια ακολουθώντας τα tips που σου δώσαμε!


Για περισσότερο διάβασμα στην ίδια θεματική σας παραπέμπουμε εδώ:

Πηγή 1 https://www.nytimes.com/2021/07/06/technology/remote-work-for-everyone.html (αγγλικά)

Πηγή 2 https://www.bbc.com/worklife/article/20210315-why-remote-work-has-eroded-trust-among-colleagues (αγγλικά)

Πηγή 3 https://www.nature.com/articles/s41562-021-01196-4 (αγγλικά)

Πηγή 4 https://www.ethnos.gr/ellada/161188_tilergasia-pleonektimata-meionektimata-kai-pagides

Έχετε ερωτήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ!