WordPress vs Webflow

27 Ιαν, 2023 | Web Design

«Θέλω να φτιάξω ένα eshop για να πουλώ τα προϊόντα μου!». «Θέλω να δημιουργήσω ένα website για πελάτη μου και να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα!». Ποια είναι η καλύτερη επιλογή; Αν κάνετε μια γρήγορη αναζήτηση για τα διαθέσιμα εργαλεία θα βρείτε πολλές απαντήσεις. Μια καλή επιλογή στην αρχή πριν ξεκινήσετε θα σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήμα. Θα σας βοηθήσει όμως να έχετε και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τίτλος του σημερινού μας κειμένου είναι “WordPress vs Webflow” και όπως αντιλαμβάνεστε θα αναφερθούμε σε δύο από τα πιο δημοφιλή εργαλεία με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε μια επαγγελματική ιστοσελίδα!

Το WordPress είναι αναμφίβολα ο κυρίαρχος στην κατασκευή ιστοσελίδων. Βασίζεται σε ανοικτό κώδικα, μια πολύ εκτεταμένη κοινότητα που το χρησιμοποιεί και το υποστηρίζει και διαθέτει σχεδόν ό,τι μπορεί να χρειαστείτε σε plugins αλλά και πάρα πολλά templates για να αλλάξετε την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας. Δεν είναι τυχαίο ότι το 43% του παγκόσμιου ιστού χρησιμοποιεί WordPress1!

Το Webflow από την άλλη δεν είναι τόσο γνωστό. Έχει αρχίσει όμως να καθιερώνεται ως ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία ιδιαίτερα καλαίσθητων ιστοσελίδων. Η εταιρία που βρίσκεται από πίσω περιγράφει το εργαλείο ως μια πλατφόρμα που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν όμορφες ιστοσελίδες χωρίς τη χρήση κώδικα. Δεν είναι καθόλου σπάνιο ιστοσελίδες που βραβεύονται για το καινοτόμο design τους, την αρχιτεκτονική τους, το φοβερό User Experience τους και τα εφέ που χρησιμοποιούν να δημιουργούνται με το Webflow. Αντί όμως να σας το περιγράφουμε δείτε μερικά παραδείγματα και αν θέλετε επιστρέψτε μετά εδώ για να συνεχίσουμε τη συζήτηση.

Εντυπωσιακές σελίδες που δημιουργήθηκαν με το Webflow:

  1. sa-design.co
  2. 2022.refokus.com
  3. lazarev.agency

Σε αυτό το άρθρο θα αναλάβουμε να κάνουμε μια συνοπτική σύγκριση μεταξύ του WordPress και του Webflow, παραθέτοντας δίπλα δίπλα κάποια από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά τους.

Η σύγκριση: WordPress vs Webflow

Ας ξεκινήσουμε με το κόστος φιλοξενίας. Η τιμή και στις δύο πλατφόρμες εξαρτάται από τις απαιτήσεις και τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας που θέλουμε να δημιουργήσουμε. Ο τύπος της ιστοσελίδας επηρεάζει τον χώρο στο δίσκο του σέρβερ που θα χρειαστούμε, την κίνηση (bandwidth) κτλ. Σε γενικές γραμμές όμως το Webflow έχει μεγαλύτερο ετήσιο κόστος φιλοξενίας περίπου στα 170 € ανά έτος τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο. Η φιλοξενία γίνεται σε servers της ίδιας της εταιρίας. Ένα πρόσθετο μειονέκτημα του Webflow είναι ότι ως χρήστες θα πρέπει να συμβιβαστείτε με τυχόν αλλαγές τιμών (αυξήσεις) όπως αυτές καθορίζονται από την εταιρεία. Δεν υπάρχει εδώ δυνατότητα να πάτε σε άλλο πάροχο για να εξοικονομήσετε χρήματα. Για λόγους σύγκρισης αναφέρουμε εδώ ότι αντίστοιχα το κόστος ετήσιας φιλοξενίας για μια WordPress ιστοσελίδα ξεκινά από τα 50-100 € ανά έτος.

Τι ιστοσελίδες μπορώ να φτιάξω; Το WordPress μπορεί να υποστηρίξει όλους τους τύπους ιστοσελίδων, ανεξάρτητα του μεγέθους, του περιεχομένου ή του πλήθος των σελίδων. Θεωρητικά και με το Webflow μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Παρατηρείται όμως συχνά να προτιμάται για τη δημιουργία portfolios, σελίδων εταιρικής παρουσίασης που δίνουν μεγάλο βάρος στο UX/UI design, κάνουν εκτεταμένη χρήση animations & οπτικών εφέ. Η δημιουργία ιστοσελίδων με μεγάλο όγκο περιεχομένου ή / και προϊόντων, είναι πιο δύσκολη υπόθεση με το Webflow. Σε αυτή την περίπτωση καλύτερo θα ήταν να επιλέξετε το WordPress. Αν όμως θέλετε να επιτύχετε ένα εντυπωσιακό και μοναδικό design δίχως να λερώσετε τα χέρια σας ίσως το Webflow να είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς!

Πόσο δύσκολη είναι η συντήρηση; Η συντήρηση μιας ιστοσελίδας είναι κάτι το σημαντικό που συχνά αμελούμε να λάβουμε υπ’ όψιν όταν ξεκινάμε. Και είναι λογικό. Πάντα στην αρχή υπάρχει ενθουσιασμός! Όμως όταν η τεχνική υποδομή της ιστοσελίδας μας δεν συντηρείται δεν αργούν να εμφανιστούν τα προβλήματα. Στο WordPress είναι υποχρέωση του χρήστη να αναλάβει updates και την ασφάλεια της ιστοσελίδας του. Αυτό σίγουρα δημιουργεί ένα βάρος για το χρήστη-διαχειριστή της ιστοσελίδας και προφανώς απαιτεί και κάποιες τεχνικές γνώσεις. Από την άλλη επειδή το Webflow φιλοξενείται από την ίδια την εταιρεία τα backups και η ασφάλεια παρέχονται από αυτή by default. Όμως και εδώ η ενημέρωση των plugins είναι υποχρέωση του χρήστη.

Τι γνώσεις θα πρέπει να διαθέτω; Το επίπεδο γνώσης που απαιτείται για να φτιάξει κανείς μια ιστοσελίδα στις δύο πλατφόρμες εξαρτάται πάντα από τις ανάγκες του και τη μεθοδολογία που θα επιλέξει. Στο WordPress αν γίνει χρήση κάποιου θέματος και δεν σκοπεύουμε να κάνουμε πολλές αλλαγές στο design και την αρχιτεκτονική της ιστοσελίδας οι γνώσεις που χρειαζόμαστε είναι περιορισμένες και όλες οι αλλαγές γίνονται visually. Επίσης, στο WordPress μπορούμε να κάνουμε χρήση free ή paid εξειδικευμένων plugins για visual design μιας σελίδας δίχως τη χρήση κώδικα. Το Webflow λειτουργεί εξ ορισμού με αυτόν τον τρόπο και βασίζεται επίσης σε visual design. Σε περίπτωση που χρειαστεί να τροποποιήσετε κάποια πράγματα ή θέλετε να προσθέσετε νέες λειτουργίες, το WordPress απαιτεί βασικές γνώσεις HTML και CSS. Ενώ σπανιότερα μπορεί να γίνει χρήση της PHP και της Javascript. Από την άλλη το Webflow είναι αρκετά πιο βατό. Με βασικές γνώσεις αρχιτεκτονικής μιας ιστοσελίδας και λίγη CSS μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας.

Πώς μπορώ να επεκτείνω τη λειτουργία της σελίδας μου με έξτρα λειτουργικότητες; Η πολυετής παρουσία του WordPress και η τεράστια κοινότητα που έχει δημιουργηθεί στο διαδίκτυο παίζει μεγάλο ρόλο στην ποικιλία που έχει σε themes και plugins. Με τη χρήση ενός θέματος μπορείτε να αλλάξετε εύκολα την εμφάνιση της ιστοσελίδας σας και με ένα κατάλληλο Plugin να προσθέσετε μια λειτουργικότητα που επιθυμείτε. Από την άλλη ο αριθμός των templates και plugins στο Webflow είναι μικρότερος. Και εδώ όμως καλύπτονται αρκετές ανάγκες οπότε καλό θα ήταν να διερευνήσετε συγκεκριμένα αν η λειτουργικότητα που επιθυμείτε καλύπτεται στα σχετικά αποθετήρια. Χαρακτηριστικό του Webflow είναι ότι πολλά πράγματα (contact forms, SEO, security) βρίσκονται στον πυρήνα του συστήματος ενώ στο WP θα έπρεπε να τα προσθέσετε μόνοι σας εκ των υστέρων.

Τέλος, υπάρχει διαφορά στο κομμάτι της υποστήριξης ανάμεσα στις δύο πλατφόρμες. Στο WordPress θα βασιστείτε κυρίως στα φόρουμ υποστήριξής του ή σε κοινότητες όπως για παράδειγμα η Greek WordPress Community όπου πάντα θα βρεθεί κάποιος πρόθυμος/η να σας βοηθήσει. Επίσης, βοήθεια μπορείτε να λάβετε μέσω της υποστήριξης που μπορεί να έχει κάποιο plugin ή θέμα που έχετε αγοράσει. Αντιθέτως, στο Webflow έχετε απευθείας υποστήριξη από ειδικούς της πλατφόρμας.

Τα σημεία αυτά για λόγους ευκολίας παρατίθενται στον επόμενο πίνακα συνοπτικά.

WordPress Webflow
Φιλοξενία Από 50 – 100 € / χρόνο συμπεριλαμβανομένου hosting, domain, SSL, mailbox. Aπό 170 € / χρόνο και τα eCommerce sites από 360 € / χρόνο συμπεριλαμβανομένου hosting & SSL. Εδώ δεν περιλαμβάνεται domain & mail accounts.
Τύπος & μέγεθος site Οποιοσδήποτε τύπος και μέγεθος ιστοσελίδας. Οποιοσδήποτε τύπος ιστοσελίδας. Συχνά προτείνεται για εντυπωσιακά UX/UI.
Συντήρηση Ενημερώσεις των plugins, θέματα ασφάλειας και (πιθανόν) backups είναι υποχρεώσεις του χρήστη. Ενημερώσεις των plugins είναι υποχρέωση του χρήστη. Η ιστοσελίδα προστατεύεται από την AWS. Υπάρχουν αυτόματα backups.
Επίπεδο χρήστη Τα περισσότερα πράγματα γίνονται χωρίς κώδικα. Εξοικείωση με HTML, CSS, PHP είναι αρκετά ωφέλιμη για έξτρα λειτουργικότητα και αλλαγές. Visual editor, οπότε δεν χρειάζεται ιδιαίτερα κώδικα. Κάποια εξοικείωση με την αρχιτεκτονική ενός site θα είναι αρκετά ωφέλιμη όπως και η γνώση CSS για πιο σύνθετα αποτελέσματα.
Themes & Plugins Χιλιάδες θέματα και plugins για οποιαδήποτε χρήση. Μικρότερος αριθμός templates & plugins συγκριτικά με το WordPress.
Υποστήριξη Υποστήριξη μέσω της κοινότητας ή μέσω plugins και θεμάτων που έχετε αγοράσει. Άμεση υποστήριξη από τους ειδικούς του Webflow.

Στο σημείο αυτό μπορούμε να δούμε λίγο πιο αναλυτικά τα προσφερόμενα πακέτα του Webflow και τι αυτά παρέχουν.

Τιμοκατάλογος του Webflow (εκτός eCommerce), Ιανουάριος 2023

Πολλοί μπορεί να αναρωτηθούν «αν δεν θέλω να λερώσω τα χέρια μου με κώδικα γιατί να μην φτιάξω το σαιτ μου με έναν page builder του WordPress;». Και είναι αλήθεια ότι αυτή είναι μια καλή μέση οδός. Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το industry κινείται προς τα εκεί και όλα λίγο πολύ τα θέματα (themes) σήμερα περιλαμβάνουν κάποιον visual builder (όπως o Visual Composer ή ο Elementor).

Ο επίλογος

Συμπερασματικά, αν σας ενδιαφέρει να έχετε ένα εξαιρετικό και μοναδικό design, η ιστοσελίδα σας δεν έχει μεγάλη έκταση ή δεν σκοπεύετε να κάνετε πολύ συχνά αλλαγές τότε αξίζει κατά τη γνώμη μας να κάνετε μια δοκιμή με το Webflow. Είναι ιδανικό εργαλείο για ένα προσωπικό portfolio ενός καλλιτέχνη ή μια ιστοσελίδα εταιρικής παρουσίασης. Μπορείτε να δώσετε μια εντυπωσιακή εικόνα για τα πράγματα με τα οποία ασχολείστε σε έναν επισκέπτη χωρίς να χρειαστεί να μπλέξετε με πολύπλοκα εργαλεία, plugins και κώδικα. Από την άλλη δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείτε να κάνετε με το WordPress. Αν θέλετε μια σελίδα πιο scalable, με μεγαλύτερη ευελιξία και χιλιάδες έτοιμα εργαλεία και plugins τότε το WordPress μάλλον είναι μονόδρομος για εσάς. Το βεβαιώνουν τα εκατομύρια των χρηστών που το χρησιμοποιούν καθημερινά για κάθε χρήση που μπορείτε να φανταστείτε.


Παραπομπές:

  1. https://el.wordpress.org/

Πηγές:

  1. https://webflow.com/blog/webflow-builds-security-into-design
  2. https://university.webflow.com/lesson/webflow-templates#understand-how-webflow-templates-work

Έχετε ερωτήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ!