citypass | συνέντευξη στο lifeflow.gr

7 Φεβ, 2022 | Branding & Marketing| Consulting| Tech News

Συνέντευξη στο lifeflow.gr για το citypass.gr. Γράφει η Λία Παγιατάκη.

Η εταιρία Open Technologies (Οpen-Tech), εδώ και επτά χρόνια διαγράφει τη δική της πορεία στο χώρο της τεχνολογίας. Είναι μία εταιρεία που θέτει υψηλούς στόχους, κερδίζει σημαντικές χρηματοδότησεις για μεγαλεπήβολα projects όπως το Citypass, ένα application που δημιουργήθηκε για να προωθηθεί πιο αποτελεσματικά ο τουρισμός στη χώρα μας και επιπρόσθετα υποστηρίζει ακράδαντα ότι μέσω της ενσωμάτωσης καινοτόμων τεχνολογιών στη ζωή μας, όλα θα λειτουργούν πιο εύρυθμα και η καθημερινότητα μας θα γίνει πιο απλή.

Η Open-Tech είναι μία εταιρία, η οποία δεν ακολουθεί τις καθιερωμένες εταιρικές νόρμες και αυτό σίγουρα αποτελεί έναν ακόμη λόγο που την κάνει να ξεχωρίζει σε σχέση με τα κλασσικά εταιρικά μοντέλα του σύγχρονου κόσμου. Η λειτουργία της βασίζεται στο συνεταιριστικό μοντέλο όπου ο διάλογος και η ισότητα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάθε συνάντηση των μελών κάτι που κατά τη γνώμη μου, αναπόφευκτα οδηγεί σε πιο ευτυχισμένους και πιο παραγωγικούς ανθρώπους.

opentech banner

Η Open-Tech έχει τρεις βασικούς άξονες λειτουργίας το Web Design, το Digital Marketing καθώς και το Company Consulting. Μέσα από αυτές τις παροχές υπηρεσιών, η εταιρεία στοχεύει στην ορθή καθοδήγηση των προσώπων και των εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στον ψηφιακό κόσμο που αναδύεται και στη χρήση όλων εκείνων των ψηφιακών εργαλείων που έχουν ανάγκη.

Το portfolio αυτής της εταιρίας είναι πλούσιο και αρκετά ενδιαφέρον, καθώς αποτελείται από πολλές επιτυχημένες συνεργασίες με εταιρίες και ανθρώπους που έχουν έντονη επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα. Μολονότι οι συνεργασίες αυτές είναι αξιόλογες και πολύ σημαντικές εμένα ως απλή παρατηρήτρια τράβηξαν την προσοχή μου τα ανεξάρτητα projects που έχει «τρέξει» και έχει υλοποιήσει μέσω υψηλών χρηματοδοτήσεων η ίδια η εταιρεία, όπως για παράδειγμα η δημιουργία του Κέντρου Στήριξης Κ.ΑΛ.Ο. (Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία) Κέρκυρας καθώς και η κατασκευή του application Citypass μιας εφαρμογής που κινείται στο σταυροδρόμι ψηφιακές τεχνολογίες-τουρισμός-πολιτισμός μέσω του προγράμματος Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ.

Αντώνης Πολίτης

Στο τιμόνι της εταιρίας Open-Tech αισθάνομαι ότι υπάρχει μόνο ένας οδηγός, το όραμα. Το όραμα, μία έννοια τόσο αφαιρετική αλλά ταυτόχρονα τόσο γοητευτική, η οποία φέρνει μόνο πρόοδο και ευδαιμονία. Για το όραμα λοιπόν της εταιρίας καθώς και για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα project που τρέχουν αυτό το διάστημα, το application Citypass, θα μας μιλήσει ο Αντώνης Πολίτης. Ο Αντώνης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας που μαζί με μερικούς αξιόλογους συνεργάτες λίγο πριν τη δύση του 2015 σκαρφίστηκαν την ιδέα της Open-Tech και αποφάσισαν να κάνουν, αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε όλοι μας, το όνειρό τους πραγματικότητα!

1. Πώς γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία του citypass;

Η ιδέα του citypass γεννήθηκε μέσα στην open-tech. Στη δουλειά καθημερινά ασχολούμαστε με τα ψηφιακά εργαλεία και τις νέες μορφές επικοινωνίας. Την ίδια στιγμή το γραφείο μας ήταν πάντα δίπλα στη θάλασσα και το λιμάνι της Κέρκυρας. Καθημερινά για να πάμε στη δουλειά ερχόμασταν σε επαφή με τους τους επισκέπτες κρουαζιέρας. Αποφασίσαμε έτσι να δημιουργήσουμε κάποια εργαλεία για να τους υποστηρίξουμε κατά την περιήγησή τους στην πόλη μας. Για να γίνει αυτό διερευνήσαμε το πεδίο. Καταγράψαμε τις ανάγκες τους, τις επιθυμίες τους αλλά διερευνήσαμε και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να απαντήσουμε σε αυτά. Έτσι καταλήξαμε στο citypass, ένα ψηφιακό οδηγό-εισιτήριο με το οποίο μπορεί κανείς να ξεκλειδώσει τα μυστικά μια πόλης. Το citypass θα αφορά σε πρώτο στάδιο την Κέρκυρα, το Κατάκολο και τη Σαντορίνη ενώ σκοπεύουμε να προσθέσουμε και άλλες περιοχές αργότερα.

2. Αντώνη πόσο εύχρηστο είναι το citypass; Θα μπορούσες να μας κάνεις μια μικρή αναφορά των βημάτων που πρέπει να ακολουθήσει ένας χρήστης ώστε να χρησιμοποιήσει αυτήν την εφαρμογή;

Πολύ ευχαρίστως!

Το citypass είναι ένας ψηφιακός οδηγός-app που λειτουργεί σε λογισμικά Android & iOS και καλύπτει έτσι το μεγαλύτερο φάσμα των φορητών συσκευών που κυκλοφορούν. Πρώτο βήμα είναι να κατεβάσει ο χρήστης την εφαρμογή στο κινητό του δωρεάν και να τη χρησιμοποιήσει ως ψηφιακό οδηγό. Σύντομα θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρουν την εφαρμογή στο Google Play & το App Store. Ο οδηγός αυτός παρέχει ξενάγηση και πληροφορίες για τα σημαντικότερα τουριστικά και πολιτιστικά αξιοθέατα της Κέρκυρας, του Κατάκολου και της Σαντορίνης. Το δεύτερο βήμα που καλείται να κάνει ο χρήστης είναι να επιλέξει μια από τις προτεινόμενες διαδρομές που υπάρχουν στην εφαρμογή. Υπάρχουν διαδρομές θεματικές, διαδρομές κατάλληλες για ΑΜΕΑ, διαδρομές ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει κανείς κτλ. Το τρίτο βήμα που έχει δυνατότητα να κάνει ο χρήστης είναι να αγοράσει ένα εισιτήριο (pass) που θα του παρέχει δωρεάν είσοδο σε σημεία ενδιαφέροντος και εκπτώσεις σε επιλεγμένες υπηρεσίες και καταστήματα.

3. Πόσα άτομα δούλεψαν γύρω από αυτήν την ιδέα και ποιο ήταν το πλαίσιο στο οποίο κινηθήκατε ώστε να υλοποιηθεί το citypass; Για παράδειγμα πόσο ρόλο έπαιξε η εμπορικότητα αυτού του app;

Αρχικά η ιδέα δουλεύτηκε ως επί το πλείστον σε στενό κύκλο. Από τη στιγμή όμως που αποφασίσαμε να την υλοποιήσουμε έχουν εργαστεί δεκάδες άτομα εξειδικευμένα ο καθένας στο αντικείμενό του για να γίνει πραγματικότητα. Σύμβουλοι, γραφίστες, marketeers, μεταφραστές, ερευνητές, ακαδημαϊκοί και ο κατάλογος είναι μακρύς. Καθώς η ιδέα μετασχηματίζεται σε ένα τμήμα της επιχείρησής και οργανώνεται καλύτερα τα διάφορα αντικείμενα εργασίας θα αποκρυσταλλώνονται και θα σταθεροποιούνται. Σχετικά με την εμπορικότητα τώρα. Εμείς κάνουμε την εκτίμηση ότι τέτοιες υπηρεσίες που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και στοχεύουν σε μεγάλες αναπτυσσόμενες αγορές έχουν μεγάλο εμπορικό δυναμικό. Βέβαια τελικός κριτής είναι οι χρήστες. Διότι δεν αρκεί να έχεις καλούς στόχους αλλά πρέπει να ξέρεις και σημάδι! Στόχος μας πάντως ήταν να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία made in greece αλλά με διεθνείς προδιαγραφές.

4. Αντώνη μπορείς να μας εξηγήσεις τι περιλαμβάνει το citypass; Επιπροσθέτως πέρα από την επίσκεψη σε αξιοθέατα και την εύκολη πρόσβαση στα Μέσα Μεταφοράς κ.τ.λ, έχετε σκεφτεί να το εμπλουτίσετε με δραστηριότητες εναλλακτικού τύπου, όπως για παράδειγμα μία πεζοπορία στο δάσος; Οι outdoor δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά ώστε να αναδειχθούν οι ομορφιές του κάθε τόπου;

Το citypass ειδικεύεται στον επισκέπτη κρουαζιέρας. Σκοπεύει να αγκαλιάσει διάφορες πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου. Έχουμε ξεκινήσει εντάσσοντας τρεις πολύ σημαντικές πόλεις που υποδέχονται την κρουαζιέρα στην Ελλάδα την Κέρκυρα, το Κατάκολο και τη Σαντορίνη. Το γεγονός ότι στοχεύουμε πρωτίστως στον επισκέπτη κρουαζιέρας παίζει ρόλο στην επιλογή των υπηρεσιών που θα παρέχουμε μέσα στην εφαρμογή. Κατά προτεραιότητα περιλαμβάνουμε Μουσεία και χώρους πολιτισμού. Στην εφαρμογή θα μπορεί κανείς να βρει επιλεγμένα καταστήματα και υπηρεσίες. Όμως πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ανοικτοί χώροι, διάφορα events που μπορεί να λαμβάνουν χώρα καθώς επίσης και όμορφες παραλίες ή περιοχές με φυσικό κάλλος εν γένει. Γενικά ό,τι μπορεί να προσθέσει στην εμπειρία που διαμορφώνει ο επισκέπτης, δημιουργεί προστιθέμενη αξία ή μπορεί να τον διευκολύνει όπως τα μέσα μεταφοράς που αναφέρατε μας αφορά. Το γεγονός ότι το citypass λειτουργεί ως ένας δωρεάν ψηφιακός οδηγός δε σημαίνει για παράδειγμα ότι δεν μας ενδιαφέρει να παρέχουμε σύνδεση με ξεναγούς για φυσική ξενάγηση όπου απαιτείται.

citypass app banner

5. Το citypass ποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας θα συμπεριλάβει στο μέλλον;

Προσπαθήσαμε να διαμορφώσουμε ένα pass που θα ειδικεύεται στο νησιωτικό χαρακτήρα της Ελλάδας και θα εξειδικεύεται στον επισκέπτη κρουαζιέρας. Αναπτύξαμε το citypass σε τέσσερις γλώσσες τα Ελληνικά, τα Αγγλικά, τα γερμανικά και τα Ιταλικά κοιτάζοντας προς το μέλλον και δηλώνοντας έτσι την πρόθεσή μας να αναπτυχθούμε και σε άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας. Μια καλή επιλογή είναι τα διάφορα λιμάνια της Μεσογείου και σίγουρα μας ενδιαφέρουν οι άλλοι σταθμοί των κρουαζιερόπλοιων ώστε να μπορούμε να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

6. Γιατί κάποιος να επιλέξει τη συγκεκριμένη εφαρμογή και όχι έναν απλό τουριστικό οδηγό; Ποιο είναι το “πακέτο” που προσφέρει το citypass ώστε να το επιλέξει ένας επισκέπτης που έρχεται στην Ελλάδα;

Σταδιακά τα κινητά, τα tablets και η τεχνολογία γίνονται μέρος της ζωής μας. Πιστεύουμε ότι μια λύση που απαντά σε ανάγκες των επισκεπτών θα βρει εύφορο έδαφος. Η λύση που εμείς προτείνουμε βρίσκεται ήδη στο χέρι τους!

7. Αντώνη τι σημαίνει το citypass για την ομάδα της open-tech; Είναι η εκπλήρωση ενός ονείρου;

Σίγουρα είναι ένας σημαντικός σταθμός για εμάς. Αλλά δε σταματάμε εδώ. Η τεχνολογία είναι ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να κάνεις πολλά διαφορετικά πράγματα. Ο χώρος δεν είναι παρά τα όρια που εμείς θέτουμε με το μυαλό μας. Το πιο όμορφο όμως είναι η διαδικασία η οποία θέτει όλες αυτές τις ιδέες, τον χώρο και τα εργαλεία σε μια κίνηση προκειμένου να φτάσεις κάπου.

8. Τελικά μέχρι να ανοίξουμε τα φτερά μας ίσως δεν ξέρουμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε; Το περίμενες ότι μέσα σε ένα χρονικό διάστημα μικρότερο από 10 έτη, η open-tech θα σημείωνε τέτοια επιτυχία;

Δεν ξέρω αν και τι έχουμε πετύχει. Άλλωστε η επιτυχία είναι μέγεθος σχετικό. Σίγουρα πάντως είναι σημαντικό να νιώθει κανείς ότι έχει βρει το χώρο του. Και αυτό είναι το σημαντικότερο πέρα από οικονομικά μεγέθη, σχέδια και οικονομικούς δείκτες. Σκέφτομαι δηλαδή ότι για πρώτη φορά μπροστά μας υπάρχει μια διαδρομή με στροφές, ανηφόρες και κατηφόρες. Με εύκολα και δύσκολα περάσματα. Ωστόσο, είναι μια διαδρομή που ανυπομονούμε να περπατήσουμε!

9. Υπάρχει κάποιο άλλο project αντίστοιχου βεληνεκούς που να δουλεύετε αυτήν την περίοδο με την ομάδα σου;

Ασχολούμαστε με την τηλεργασία αυτό το διάστημα και ένα πολλά υποσχόμενο project τύπου WorkFromCorfu. Με μεγάλη χαρά μόλις ωριμάσουν οι συνθήκες να βρεθούμε ξανά και να το κουβεντιάσουμε.


Περισσότερα για εμάς και τι σχεδιάζουμε μπορεί κανείς να βρει στο Χρονολόγιο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της opentech.

Αντίστοιχα για το citypass σύντομα θα είναι διαθέσιμη η ιστοσελίδα μας citypass.gr.

Μέχρι τότε μπορεί κανείς να μας παρακολουθεί εδώ:

Για να διαβάσετε περισσότερα άρθρα από το lifeflow.gr συνδεθείτε εδώ: lifeflow.gr.