Δημιουργήστε ένα Child Theme για WordPress

8 Αυγ, 2017 | Web Design

To WordPress είναι αναμφίβολα το πιο δημοφιλές σύστημα διαχείρισης περιεχομένου, παγκοσμίως αυτή τη στιγμή. Βασικό χαρακτηριστικό για αυτή του την επιτυχία είναι ο open source χαρακτήρας του, η ευκολία χρήσης και η τεράστια κοινότητα υποστήριξης που παράγει συνεχώς νέα πρόσθετα, ενημερώσεις καθώς και προσθέτει νέες δυνατότητες που καλύπτουν οποιεσδήποτε ανάγκες.

Προφανώς μία τόσο δημοφιλής πλατφόρμα έχει και κάποια μειονεκτήματα πχ ζητήματα ασφαλείας, περιορισμένες δυνατότητες στη διαχείριση χρηστών, κλπ.Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω το WordPress υποστηρίζεται από χιλίαδες χρήστες.

Kατά μεγάλη πιθανότητα δεν υπάρχει κάποια παραμετροποίηση στη λειτουργία του για την οποία δεν έχει ήδη βρεθεί λύση ( είτε μέσω κάποιου προσθέτου είτε μέσω ενός theme δωρεάν ή μη). Προφανώς ακολουθώντας αυτή την τακτική καταλήγουμε η ιστοσελίδα μας να θυμίζει εμφανισιακά δεκάδες ή εκατοντάδες άλλες.

Τι συμβαίνει σε περίπτωση που επιθυμούμε να δώσουμε την δική μας πινελιά στο design της ιστοσελίδας μας;

To theme που έχω επιλέξει για την ιστοσελίδα μου δεν υποστηρίζει τις αλλαγές που έχω στο μυαλό μου

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να πάμε στη λύση της δημιουργίας ενός Child theme. Ας αναφέρουμε τα πλεονεκτήματα:

  • Μεγαλύτερος έλεγχος στο design της σελίδας μας
  • Είναι ο βέλτιστος τρόπος για να παρέμβουμε στον κώδικα του theme που έχουμε επιλέξει χωρίς να αποκλείουμε τα updates
  • Δυνατότητα να προσθέσουμε έξτρα λειτουργικότητα στην ιστοσελίδα μας
  • Είναι το καλύτερο σημείο εκκίνησης για όσους επιθυμούν να μπουν στο χώρο του theme development

Πρέπει να σημειώσουμε οτι βασικές γνώσεις PHP και CSS είναι απαραίτητες για να προχωρήσει κάποιος σε αυτό το βήμα. Επίσης, σε περίπτωση που δεν δουλεύετε σε τοπικό περιβάλλον είναι απαραίτητη η πρόσβαση μέσω FTP στον server σας.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν

Για αυτό το παράδειγμα θα φτιάξουμε ένα child theme για το θέμα Twenty Seventeen που έρχεται προεγκατεστημένο με το WordPress. To πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να μεταβούμε στον root φάκελο της ιστοσελίδας μας και μετέπειτα στον wp-content/themes/ (Σε περίπτωση που η ιστοσελίδα μας είναι ήδη live μέσω FTP είτε αν εργαζόμαστε τοπικά τότε απλώς μεταβαίνουμε στον κατάλληλο φάκελο).

Βλέπουμε ότι για κάθε theme αντιστοιχεί και ένας φάκελος. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε έναν νέο με ονομασία “twentyseventeen-child”. Για να θεωρηθεί ένα theme λειτουργικό απαιτούνται 2 αρχεία. Το functions.php και το style.css. Δημιουργήστε αυτά τα αρχεία και αφήστε τα προς το παρόν κενά.

Σε αυτό το στάδιο πρέπει να πάμε πίσω στο γονικό theme και να πάρουμε ορισμένες πληροφορίες από το αντίστοιχο αρχείο style.css. Aς δούμε τα περιεχόμενα του με έναν επεξεργαστή κειμένου:

/*
Theme Name: Twenty Seventeen
Theme URI: https://wordpress.org/themes/twentyseventeen/
Author: the WordPress team
Author URI: https://wordpress.org/
Description: Twenty Seventeen brings your site to life with header video and immersive featured images. With a focus on business sites, it features multiple sections on the front page as well as widgets, navigation and social menus, a logo, and more. Personalize its asymmetrical grid with a custom color scheme and showcase your multimedia content with post formats. Our default theme for 2017 works great in many languages, for any abilities, and on any device.
Version: 1.3
License: GNU General Public License v2 or later
License URI: http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html
Text Domain: twentyseventeen
Tags: one-column, two-columns, right-sidebar, flexible-header, accessibility-ready, custom-colors, custom-header, custom-menu, custom-logo, editor-style, featured-images, footer-widgets, post-formats, rtl-language-support, sticky-post, theme-options, threaded-comments, translation-ready

This theme, like WordPress, is licensed under the GPL.
Use it to make something cool, have fun, and share what you've learned with others.
*/

Μπορείτε να προσέξετε ότι οι πρώτες 15 γραμμές του αρχείου ακολουθούν ένα συγκεκριμένο format. Παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες όπως το όνομα του theme, του δημιουργού, τα χαρακτηριστικά του, την έκδοση του κλπ.  Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να υλοποιηθεί και στο style.css του Child Theme.Για την δημιουργία του child theme απαιτούνται 2 καταχωρήσεις: Template και Theme Name. Μπορούμε να καταχωρήσουμε και παραπάνω στοιχεία όπως το όνομα του δημιουργού, την διεύθυνση του theme, την έκδοση κλπ.

/*
 Theme Name: Twenty Seventeen Child
 Template: twentyseventeen
*/

@import url('../twentyseventeen/style.css');

Όπως φαίνεται παραπάνω δηλώνουμε το όνομα του theme και το template που επιθυμούμε να κληρονομήσει (εδώ ορίζεται το όνομα του φακέλου του γονικού θέματος). Επίσης με την επόμενη εντολή, εισάγουμε όλα τα στυλ που έχουν οριστεί στο γονικό theme.Πηγαίνοντας λοιπόν πίσω στη διαχείριση, στα themes και ανανεώνοντας τη σελίδα θα δούμε ότι πλέον είναι διαθέσιμο και το νέο theme. To μόνο που μένει είναι να το ενεργοποιήσουμε.