Αν ανατρέξουμε σε μία περίοδο 10-15 χρόνων η παράδοση για την κατασκευή μίας ιστοσελίδας απαιτούσε τη συγγραφή κώδικα HTML, μορφοποίηση με CSS και ίσως χρήση JS scripts για έξτρα λειτουργικότητες. Η ιστοσελίδα φορτωνόταν με αρκετό περιεχόμενο στο οποίο βάζαμε όσο το δυνατόν περισσότερα keywords, και αυτό ήταν! Μπορούσαμε άνετα να έχουμε μία επιτυχημένη παρουσία στο διαδίκτυο.
Δυστυχώς (ευτυχώς), το παιχνίδι έχει αλλάξει κατά πολύ. Για τις μηχανές αναζήτησης και ιδιαίτερα για την Google η κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα των αναζητήσεων είναι πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί συμμόρφωση με τα δικά τους standards, συνεχή ανανέωση περιεχομένου, ποιοτικό περιεχόμενο το οποίο οι χρήστες επιβραβεύουν με την παραμονή τους στην ιστοσελίδα μας και πολλά άλλα.
Είναι φανερό ότι η παραδοσιακή λύση των HTML αρχείων είναι εδώ και πολύ καιρό παρελθόν. Η αναγκαία συνθήκη για μια επιτυχημένη ιστοσελίδα είναι η χρήση ενός Content Management System (CMS). Τα νέα εδώ είναι καλά μιας και κυκλοφορούν δεκάδες υλοποιήσεις, όμως χρειάζεται χρόνος και προσοχή για να διαλέξουμε το κατάλληλο σύστημα.
Αυτό το άρθρο δεν εξετάζει το ερώτημα ποιο είναι το «καλύτερο» CMS, αλλά θα προσπαθήσει να ρίξει λίγο φως στο σωστό ερώτημα:
Ποιο CMS ταιριάζει στις ανάγκες μου;
Από τα δεκάδες CMS που κυκλοφορούν θα εξετάσουμε τα 3 πιο δημοφιλή: WordPress, Joomla και Drupal. Προτού βέβαια μπείτε στη διαδικασία να αναλύσετε τα υπέρ και τα κατά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτήματα:
- Τι περιεχόμενο θα περιέχει η ιστοσελίδα μου;
- Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι πόροι για την ανάπτυξη αλλά και τη συντήρησή του;
- Ποιος θα ανανεώνει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας;
- Πόσοι διαχειριστές του περιεχομένου απαιτούνται;
WORDPRESS
To WordPress υποστηρίζει πάνω από 60 εκατομμύρια ιστοσελίδες τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, και έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 160 εκατομμύρια λήψεις του. Συγκρίνοντας αυτά τα δεδομένα με τον ανταγωνισμό του, μπορούμε να πούμε άνετα ότι είναι το πιο δημοφιλές CMS παγκοσμίως.
Η ευκολία στη χρήση του είναι το βασικότερο πλεονέκτημα για αυτήν την επιτυχία, αφού οι τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται είναι σχετικά λίγες. Η πλατφόρμα του WordPress συνοδεύεται από μία τεράστια ποικιλία δωρεάν θεμάτων και προσθέτων, που μπορούν να επεκτείνουν τη λειτουργία του ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι υποστηρίζεται από μία τεράστια ανοιχτή κοινότητα από την οποία μπορείτε να αντλήσετε πληροφορίες για troubleshooting, παραμετροποιήσεις κλπ. Κατά μεγάλη πιθανότητα κάποιος χρήστης θα έχει ήδη αντιμετωπίσει μία αντίστοιχη ανάγκη ή πρόβλημα με εσάς οπότε η επίλυση των περισσότερων προβλημάτων απαιτεί μία απλή αναζήτηση στην Google.
Η επιτυχία και η τεράστια διάδοση του WordPress έχει προκαλέσει και τη μεγαλύτερη αδυναμία του που είναι η ασφάλεια. Προφανώς, λόγω της δημοτικότητάς του τα αδύνατα σημεία στην ασφάλεια της πλατφόρμας είναι γνωστά σε πολλούς hackers, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα για κάποιον που δεν διαθέτει τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να προστατευτεί.
Τα δωρεάν plugins που διατίθενται στο WordPress repository δεν ελέγχονται επίσημα από την κοινότητα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαθέσιμα plugins τα οποία δεν ακολουθούν τα απαιτούμενα standards αφενός, αφετέρου μπορεί να έχουν χρόνια να ενημερωθούν.
Γιατί να το προτιμήσετε:
- Ευκολία Χρήσης. Ίσως διαθέτει την ευκολότερη διαδικασία εγκατάστασης καθώς και την απλούστερη λειτουργία.
- SEO Friendly. H ίδια η πλατφόρμα είναι ικανοποιητική στο SEO ενσωματώνοντας πολλές καλές πρακτικές. Επίσης, υπάρχει πάντα η δυνατότητα επέκτασης με ένα από τα διαθέσιμα πρόσθετα που κυκλοφορούν.
- Responsive Design. Τα περισσότερα από τα themes που κυκλοφορούν είναι συμβατά με κινητές συσκευές (ακόμη και τα δωρεάν).
- Υποστήριξη. Με μία κοινότητα εκατομμύριων χρηστών παγκοσμίως δεν θα είστε ποτέ μόνοι σε προβλήματα ή ερωτήσεις που μπορεί να έχετε.
Γιατί να το απορρίψετε:
- Κενά Ασφαλείας. Αν και ο πυρήνας της πλατφόρμας βελτιώνεται συνεχώς μέσω των ενημερώσεων, παρόλα αυτά η εγκατάσταση αρκετών προσθέτων (plugins) προκειμένου να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες μας, προκαλεί πολλά κενά ασφαλείας.
- Ενημερώσεις. Δυστυχώς, είναι συχνό φαινόμενο οι απαραίτητες ενημερώσεις που γίνονται στο WordPress να προκαλούν προβλήματα και bugs στη λειτουργία της ιστοσελίδας μας.
- Ταχύτητα. Οι ιστοσελίδες που φτιάχνονται με WordPress συχνά περιέχουν αρκετό κώδικα άχρηστο για τις δικές μας ανάγκες, πράγμα που προκαλεί άσκοπες καθυστερήσεις στην ταχύτητα φόρτωσης.
JOOMLA
Αμέσως επόμενο από άποψη δημοτικότητας είναι το JOOMLA. Το περιβάλλον διαχείρισής του είναι σαφώς πιο εξελιγμένο από το WordPress, και θα σας δώσει τη δυνατότητα να δουλέψετε σε πολυπλοκότερα project που περιλαμβάνουν πολύ περιεχόμενο και έχουν αυξημένες απαιτήσεις στην οργάνωση των σελίδων, διατηρώντας μία απλή και εύκολη στην εκμάθηση φιλοσοφία.
Θα λέγαμε ότι γενικά βρίσκεται ανάμεσα από το WordPress και το Drupal από άποψη δυνατοτήτων και ευκολίας χρήσης. Αφού η εκμάθησή του δεν είναι φοβερά επίπονη διαδικασία και μας επιτρέπει να χτίσουμε αρκετά πολύπλοκες ιστοσελίδες.
Πάλι θα βρείτε αρκετά διαθέσιμα πρόσθετα και θέματα για να επεκτείνετε τις δυνατότητές του, τα οποία είναι δυστυχώς περιορισμένα σε σχέση με το WordPress.
Γιατί να το προτιμήσετε:
- Δυνατό Admin Interface. Το admin interface του παρέχει τεράστιες δυνατότητες αλλά παραμένει εξαιρετικά φιλικό. Η δημιουργία και συντήρηση της δομής μίας ιστοσελίδας είναι πάρα πολύ απλή υπόθεση στο Joomla.
- Δυνατό Community. Διαθέτει ένα πολύ καλό online community (https://community.joomla.org/) όπου μπορείτε να λάβετε υποστήριξη καθώς και απαντήσεις σε προβλήματα.
Γιατί να το απορρίψετε:
- Μικρό Module’s Marketplace. Ο αριθμός των προσθέτων που κυκλοφορούν είναι σχετικά περιορισμένος, οπότε ίσως φανεί δύσκολο να κάνετε κάποιες παραμετροποιήσεις στην ιστοσελίδα σας.
- Plugins Compatibility. H εγκατάσταση προσθέτων μπορεί να αποδειχτεί απαιτητική δοκιμασία και ειδικότερα έχει καταγραφεί ότι ανακύπτουν προβλήματα με τη συμβατότητα μεταξύ διαφόρων plugins.
DRUPAL
Είναι τρίτο σε σειρά δημοτικότητας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται από άποψη δυνατοτήτων. Η διαχείριση περιεχομένου (δημιουργία και επεξεργασία σελίδων και άρθρων) έχει την ίδια φιλοσοφία με τα παραπάνω CMS, όμως προκειμένου να κατασκευάσετε το layout της ιστοσελίδας σας (όπως τα menu, headers και τα υπόλοιπα τμήματα) απαιτούνται περισσότερες τεχνικές γνώσεις. Αυτό το γεγονός ίσως αποτρέπει αρκετούς, αλλά για τους έμπειρους χρήστες προσφέρονται δυνατότητες για εύκολη παραμετροποίηση καθώς και επεκτασιμότητα. Πάντα βέβαια θυσιάζοντας τον απαραίτητο χρόνο (είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του WordPress και του Joomla) προκειμένου να αποκτήσετε ευχέρεια στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.
Οι ιστοσελίδες που βασίζονται σε Drupal έχουν λιγότερες ανάγκες για εγκατάσταση προσθέτων. Αυτό σίγουρα βοηθάει σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις, αλλά και την ασφάλεια αφού δεν απαιτείται η εγκατάσταση πρόσθετου κώδικα.
Γιατί να το προτιμήσετε:
- Ισχυρό. Οι δυνατότητές του σχετικά με την παραμετροποίηση και επέκταση είναι μοναδικές. Ενδείκνυται για ιστοσελίδες που έχουν αυξημένες απαιτήσεις στην οργάνωση περιεχομένου και τη διαχείριση χρηστών.
- Ασφαλές. Κατά παράδοση το Drupal χρησιμοποιείται σε κυβερνητικές ιστοσελίδες γεγονός που υπογραμμίζει τις αυξημένες προδιαγραφές του σε θέματα ασφάλειας.
- Πολλές Γλώσσες. Παρέχεται η δυνατότητα υποστήριξης πολυγλωσσικών ιστοσελίδων out of the box.
Γιατί να το απορρίψετε:
- Δημοτικότητα. Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια σε κάποιο κομμάτι της ιστοσελίδας σας είναι αρκετά δυσκολότερο να βρείτε έναν Drupal Developer.
- Δυσκολία. Αντίστοιχα η εκμάθησή του είναι μία αρκετά επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία και απαιτεί μεγάλη προσήλωση.
Κλείνοντας, μπορούμε να πούμε ότι και τα 3 CMS που παρουσιάστηκαν παραπάνω είναι θαυμάσια εργαλεία. Κάποιος που διαθέτει τις απαιτούμενες δεξιότητες μπορεί να χτίσει οποιαδήποτε ιστοσελίδα με οποιοδήποτε CMS και δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο παράδειγμα για το οποίο να δηλώσουμε: «Αυτό δεν γίνεται με WordPress!». Καλό θα ήταν όμως πριν ξεκινήσει κανείς να κάνει μια μικρή έρευνα ώστε να είναι σε θέση να παντρεύει τις ανάγκες του με τα εξαιρετικά διαθέσιμα εργαλεία εκεί έξω.