Το βίντεο έχει γίνει ένας από τους πιο βασικούς τρόπους επικοινωνίας για τη μετάδοση μηνυμάτων. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την wyzowl.com1, το 69% των ανθρώπων λένε ότι προτιμούν να παρακολουθήσουν ένα μικρό βίντεο για να μάθουν κάτι αντί να διαβάσουν κάποιο βιβλίο ή άρθρο. Τα βίντεο βοηθούν στο να δημιουργηθούν δυνητικοί πελάτες σε μια επιχείρηση, στο να αυξηθούν οι πωλήσεις, και να μειωθούν οι κλήσεις υποστήριξης πελατών. Παρακάτω θα δείτε tips για τη δημιουργία βίντεο σε 8 απλά βήματα.
Τα οφέλη που αναφέραμε, φυσικά, προκύπτουν μόνο μέσα από καλοφτιαγμένα και καλοδουλεμένα βίντεο. Αυτό σημαίνει ότι το βίντεό σας θα πρέπει να δίνει χρήσιμες πληροφορίες υψηλής ποιότητας αλλά κυρίως να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται. Γι’αυτό πριν το ανεβάσετε θα πρέπει να είστε βέβαιοι ότι το βίντεό σας διαθέτει όλα τα παραπάνω. Για να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα για τη δημιουργία βίντεο:
Ας ξεκινήσουμε από το τέλος: Τι θα θέλατε να κάνουν οι χρήστες αφού παρακολουθήσουν το βίντεο; Ας υποθέσουμε ότι το βίντεο αφορά την παρουσίαση μιας καινούριας εφαρμογής που έφτιαξε η εταιρεία σας. Οπότε αφού κάποιος τελειώσει το βίντεο, πιθανότατα να επιθυμείτε να την κατεβάσει, να γνωρίζει όλα τα χαρακτηριστικά της και πώς να τη χρησιμοποιεί, να ακολουθήσει ή να πατήσει like στην εφαρμογή ή την εταιρεία ή να αφήσει μια καλή κριτική.
Αφού θέσατε τους στόχους, κάντε μια πολύ καλή έρευνα για το θέμα που θα παρουσιάσετε στο βίντεο. Εάν για παράδειγμα πρόκειται για την εφαρμογή, εξερευνήστε την πρώτα εσείς, δείτε τι σας δυσκολεύει, τι θα θέλατε να γνωρίζετε γι’αυτήν πριν ξεκινήσετε να τη χρησιμοποιείτε, τι είναι αυτό που σας αρέσει και τι βρήκατε χρήσιμο σε αυτήν. Αυτή η διαδικασία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε, τι χρειάζεται να πείτε σε αυτούς που θα σας παρακολουθήσουν.
Αυτό το βήμα είναι κρίσιμο διότι θα καθορίσει το πού θα εστιάσετε ανάλογα με το κοινό στο οποίο απευθύνεστε. Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι δημιουργείτε ένα βίντεο που απευθύνεται σε νέους για το πώς να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν μια εφαρμογή. Πρώτα από όλα, είναι κάτι που το χρειάζονται; Μπορείτε να φανταστείτε έναν νέο που θα του ήταν χρήσιμο αυτό το βίντεο; Αυτό το στάδιο, λοιπόν, είναι ένα καλό τεστ για να δείτε κατά πόσο επιτυχημένα επιλέξατε το θέμα του βίντεο αλλά και το κοινό σας. Αν όμως, για παράδειγμα, το κοινό σας δεν είναι νέοι αλλά άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, ίσως αυτό το εκπαιδευτικό βίντεο να είναι κάτι που το χρειάζονται. Και αυτό αλλάζει την προσέγγισή σας εντελώς.
Σε αυτό το σημείο θα καταγράψετε τα κρίσιμα σημεία του εκπαιδευτικού σας βίντεο. Τι ακριβώς πρόκειται να πείτε και με ποια σειρά; Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να δείξετε και στιγμιότυπα με εικόνες κατά τη διάρκεια της παρουσίασής σας ώστε να διευκολύνετε τους χρήστες να κατανοήσουν κάποια πράγματα και λειτουργίες.
Αφού λοιπόν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω και έχετε κατανοήσει πρώτα εσείς οι ίδιοι τι ακριβώς θα παρουσιάσετε και με ποια σειρά, ήρθε η ώρα να γράψετε το σενάριο. Για καλύτερα αποτελέσματα χωρίστε τη δημιουργία βίντεο σε τρία μέρη:
Εισαγωγή
Εδώ ανακοινώστε στο κοινό σας το θέμα καθώς και τι γνώσεις ή ικανότητες που θα έχουν αποκτήσει μόλις ολοκληρώσουν την παρακολούθηση του βίντεο.
Κυρίως Θέμα
Περιγράψτε κάθε πλευρά του θέματός σας όσο πιο λεπτομερώς μπορείτε. Έπειτα από την σε βάθος έρευνα που θα έχετε κάνει, ίσως έχετε ανακαλύψει νέα μονοπάτια στα οποία δεν είχατε σκοπό στην αρχή να αναφερθείτε. Επίσης, σίγουρα κάποια πράγματα θα σας φαίνονται προφανή και ότι δεν χρειάζεται η αναφορά τους. Αυτό είναι ένα σύνηθες λάθος το οποίο χρειάζεται εμπειρία για να αποφευχθεί. Γι’αυτό είμαστε εμείς εδώ, να σας θυμίσουμε τον απλό κανόνα: Εξηγήστε τα πάντα. Ό,τι είναι δεδομένο για εσάς, μπορεί να είναι άγνωστο στο κοινό σας. Μην παραλείψετε να τους δώσετε όλες τις πιθανές χρήσιμες πληροφορίες και γνώσεις που μπορείτε.
Επίλογος
Υπενθυμίστε, κλείνοντας, στο κοινό σας το θέμα του βίντεο, τι έμαθαν και καλέστε τους να αλληλεπιδράσουν αφήνοντας σχόλια, τη γνώμη τους ή κάτι που θέλουν να προσθέσουν κτλ. Μπορείτε επίσης να αναφερθείτε σε άλλες πηγές ή βίντεο που βρήκατε χρήσιμα ή που είναι σχετικά με αυτό. Είναι κάτι που σίγουρα θα το εκτιμήσουν.
Για ένα επιτυχημένο σενάριο
Μόλις ολοκληρώσετε το σενάριο, διαβάστε το δυνατά αρκετές φορές. Διορθώστε τις μεγάλες και πολύπλοκες προτάσεις. Δώστε προσοχή στο πώς ακούγεστε: το ύφος σας να είναι πληροφοριακό, λίγο επίσημο, αλλά όχι ακαδημαϊκό, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να σας κατανοήσουν και να σας παρακολουθήσουν. Χρησιμοποιήστε απλή γλώσσα, αφήστε την εντύπωση ενός απλού καθημερινού ανθρώπου, έτσι ώστε να νιώσουν ότι είναι ικανοί να κάνουν όλα όσα εξηγείτε στο βίντεο.
Αφού έχετε έτοιμο το «τι» θα πείτε, ήρθε η ώρα του «πώς». Μπορεί να έχετε ένα εξαιρετικό σενάριο, αλλά εάν το μικρόφωνό σας είναι κακό, η ποιότητα του ήχου θα καταστρέψει την εντύπωση και τη γνώμη του κοινού. Γι’αυτό αποφύγετε τα ενσωματωμένα μικρόφωνα διότι δεν απομονώνουν τους γύρω θορύβους και δεν βελτιώνουν την ποιότητα του ήχου. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα υψηλής ποιότητας φορητό μικρόφωνο για καλύτερα αποτελέσματα. Επιλέξτε το κατάλληλο ανάλογα με το budget και τις ανάγκες σας.
Είστε έτοιμοι να βιντεοσκοπήσετε το βίντεό σας. Για να το κάνετε θα χρειαστείτε επίσης μια κάμερα ή ένα λογισμικό εγγραφής οθόνης (screen recording software) εάν το βίντεό σας αφορά τη χρήση ενός προγράμματος ή ενός website.
Για να έχετε ένα υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κάποια εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε και να επεξεργαστείτε το βίντεό σας. Εργαλεία όπως το vimeo ή το iSpring Suite θα σας βοηθήσουν να το πετύχετε. Μπορείτε να καταγράφετε ταυτόχρονα και τον εαυτό σας και την οθόνη και μετά να κόψετε ό,τι νιώθετε ότι δεν χρειάζεται. Μπορείτε επίσης να βάλετε διάφορα εφέ ήχου, μουσική στο backround, εικόνες, γραφικά κτλ. Δοκιμάστε όλες τις επιλογές που σας δίνουν ώστε να κάνετε το βίντεό σας όσο το δυνατόν πιο ελκυστικό και διαδραστικό.
Τρία σημαντικά tips:
- Τώρα που ξέρετε πώς να δημιουργήσετε το βίντεό σας, μην αμελήσετε να προετοιμάσετε το χώρο σας. Ο χώρος της βιντεοσκόπησης θα πρέπει να έχει καλή ακουστική και να μην έχει πολλούς θορύβους. Προτιμήστε τους μικρότερους χώρους καθώς οι μεγάλοι δημιουργούν ηχώ.
- Περάστε ομαλά από το ένα βήμα στο επόμενο. Θα πρέπει ο λόγος και οι πληροφορίες να ρέουν φυσικά. Διαφορετικά το βίντεό σας δεν θα έχει την αναμενόμενη αλληλεπίδραση.
- Βρείτε μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Όποιο θέμα και αν αποφασίσετε να αναλύσετε στο βίντεό σας, μην το κάνετε με επίσημο ύφος. Προσπαθήστε να βρείτε κάτι το οποίο εξιτάρει πρώτα εσάς και μοιραστείτε το με το κοινό σας ώστε να τραβήξετε την προσοχή τους και να τους κρατήσετε ως το τέλος.
Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε!
Καλή επιτυχία!
#video #videos #viral #youtube #film #edit #videooftheday #videography #δημιουργίαβίντεο #βίντεο #videomarketing #createvideo
Πηγές:
- The Beginner’s Guide to Videography
- 13 Videography Tips for More Professional-Looking Videos
- Πώς να κάνετε τα βίντεό σας YouTube να εμφανίζονται πιο επαγγελματικά;
Έχετε ερωτήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ!