Η σύντομη αφήγηση που ακολουθεί αφορά τη δημιουργία ενός ψηφιακού οδηγού με τη μορφή APP από τον συνεταιρισμό μας. Και την εμπειρία μας από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε.
Καθετί για να ξεκινήσει χρειάζεται ένα έναυσμα, μια αφορμή. Η δική μας ιστορία ξεκίνησε με μια εικόνα. Είμαστε κάπου στο 2017. Στην καθημερινή μας διαδρομή προς το γραφείο μας στα Μουράγια περνάμε τα πρωινά από το λιμάνι δίπλα από τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια που σταματούν στην Κέρκυρα. Τα καράβια αυτά μεταφέρουν κόσμο από κάθε μεριά του πλανήτη. Ο κόσμος άπειρος ξεχύνεται στους δρόμους και στα καντούνια της Παλιάς Πόλης χωρίς να ξέρει που να πάει, πώς να περιηγηθεί, τι να δει και κυρίως τι αξίζει να επισκεφτεί. Ο χρόνος της επίσκεψης σύντομος.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε η ιδέα μας. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να δημιουργούσαμε ένα εργαλείο που θα βοηθούσε τους επισκέπτες κατά την περιήγησή τους στην πόλη της Κέρκυρας. Το μυαλό μας πήγε απευθείας στο χώρο που γνωρίζαμε καλά. Αποφασίσαμε ότι θα ήταν μια καλή ιδέα η δημιουργία ενός ψηφιακού οδηγού-εισιτηρίου. Με τη βοήθεια του οδηγού αυτού οι επισκέπτες θα είχαν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν το τεράστιο τουριστικό απόθεμα του νησιού εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και χρήμα.
Έτσι γεννήθηκε το citypass. Το citypass θα λειτουργούσε ως ένας τουριστικός οδηγός για φορητές συσκευές αλλά και ως ένα ψηφιακό εισιτήριο-πάσο δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να προαγοράσουν με έκπτωση την είσοδό τους σε διάφορα τουριστικά αξιοθέατα ενός προορισμού γλιτώνοντας χρόνο και χρήμα. Μια παράμετρος -ο χρόνος- που όπως είπαμε είναι πολύ σημαντική για τους επισκέπτες κρουαζιέρας.
Το συζητήσαμε ξανά και ξανά, αποφασίσαμε ότι είναι μια καλή, υλοποιήσιμη και χρήσιμη ιδέα. Και αφού κατασταλάξαμε στις λεπτομέρειες το παρουσιάσαμε σε ανθρώπους εμπιστοσύνης προκειμένου να λάβουμε το δικό τους feedback.
Μετά από ένα χρονικό διάστημα και αφού είχαμε πια αποφασίσει ότι είναι ένα έργο που μας ενδιαφέρει να υλοποιήσουμε το βάλαμε μπροστά. Ένα έργο που θα το τρέχαμε με δικούς μας πόρους και στο περιθώριο του ελεύθερού μας χρόνου. Εκείνο το διάστημα όμως έτρεχε ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που στόχο είχε τη χρηματοδότηση καινοτόμων έργων. Χωρίς να το πολυσκεφτούμε συμφωνήσαμε ότι ήταν μια προοπτική που μας ενδιέφερε να εξετάσουμε. Αφενός να υλοποιήσουμε ένα έργο που όλοι θεωρούσαμε ότι έχει ρεαλιστικές προοπτικές, αφετέρου να εξασφαλίσουμε μια χρηματοδότηση για να το κάνουμε ακόμα πιο εύκολο, να στοχεύσουμε ψηλότερα και να το κάνουμε με μεγαλύτερο επαγγελματισμό.
Και αυτό κάναμε! Δεν ήταν πολύ δύσκολο να δομήσουμε την πρότασή μας στο φορμάτ που απαιτούσε η χρηματοδότηση. Αυτή η διαδικασία μάλιστα μας ωφέλησε πολλαπλά. Απαντήσαμε σε ζητήματα που δεν είχαμε σκεφτεί σε πρώτο πλάνο και έτσι οδηγηθήκαμε στην καλύτερη τεκμηρίωση της ιδέας μας. Επιπλέον, λόγω της ανταγωνιστικής λογικής της χρηματοδότησης αναγκαστήκαμε να κάνουμε το έργο μας πιο φιλόδοξο και αυτό μας βοήθησε να το δούμε και εμείς με άλλο μάτι. Τέλος, κατανοήσαμε ότι δεν είναι ένα έργο που μπορεί να υλοποιηθεί σε 2-3 μήνες αλλά ότι η προσπάθειά μας θα έπρεπε να έχει διάρκεια.
Φτιάξαμε λοιπόν το φάκελό μας και βάλαμε μέσα την πρότασή μας προσθέτοντας και ακόμα δυο όμορφες πόλεις λιμάνια πλην της Κέρκυρας: τη Σαντορίνη και το Κατάκολο, πύλη στην Αρχαία Ολυμπία. Βασικός μας στόχος ήταν να επικεντρωθούμε σε δημοφιλείς πόλεις-λιμάνια. Η υποβολή του φακέλου αφορούσε το εξαιρετικά σημαντικό αλλά και ανταγωνιστικό Πρόγραμμα «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ». Ήταν όλα έτοιμα και είχαμε κάνει το καθήκον μας με το παραπάνω. Η ιδέα μας ήταν καλή. Εμείς πιστεύαμε σε αυτή. Θα σκέφτονταν όμως το ίδιο και οι αξιολογητές; Ήταν ένα στοίχημα με τον εαυτό μας να τα καταφέρουμε!
Φτάνουμε στο τέλος του 2019. Η υποβολή του φακέλου μας είχε γίνει τον Ιούνη του 2019. Άξιζε όμως η αναμονή. Η μεγαλύτερη επιτυχία μας μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν γεγονός! Η απάντηση ήταν θετική. Είχαμε την έγκριση!
Μετά από κάποιες απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες και λίγη ταλαιπωρία και αναμονή ακόμη ήρθε το πράσινο φως για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση. Αφενός είχαμε το προστατευτικό πλέγμα της χρηματοδότης, αφετέρου όμως κάθε μας κίνηση έπρεπε να συνάδει με το τεχνικό δελτίο, τα παραδοτέα και τα χρονοδιαγράμματα του έργου.
Κάτι περισσότερο από ένα χρόνο μετά το έργο έχει ωριμάσει. Σε λίγες ημέρες από τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές θα είναι στον αέρα η ιστοσελίδα του έργου citypass.gr. Στα δημόσια αποθετήρια ψηφιακών εφαρμογών Google Play/APPLE Store, επίσης θα ανέβουν σύντομα οι Εφαρμογές (APPS) που υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου. Ένα όμορφο ταξίδι ξεκινά με τις πιο ευοίωνες προϋποθέσεις. Μας ανατέθηκε ένα έργο με σημαντική δημόσια χρηματοδότηση έπειτα από μια αυστηρή ανταγωνιστική αξιολόγηση. Υλοποιήσαμε μια ιδέα που κάποτε συζητούσαμε μεταξύ μας και μας φαινόταν απλά μια καλή ιδέα χωρίς να κατανοούμε πόσο μακριά μπορούσαμε να φτάσουμε. Και αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας κάποια πολύτιμα εργαλεία που δίνουν λύσεις σε πραγματικές ανάγκες, αλλά μπορούν να αποτελέσουν και αναπτυξιακά εργαλεία για τον φορέα μας και την τοπική κοινωνία ευρύτερα. Όλα καλά λοιπόν 🙂 😉
Αυτό το ψηφιακό πάσο/οδηγός δεν περιλαμβάνει μονάχα κώδικα. Μέσα του κρύβονται οι ιδέες μας, οι κόποι, το όραμα μας, η εκπλήρωση του ονείρου μας που ήταν η δημιουργία του αλλά κυρίως η αγάπη για τον τόπο μας ώστε να τον αναδείξουμε όσο καλύτερα μπορούμε στους μελλοντικούς επισκέπτες του. Η πίστη ότι με όραμα και συστηματική προσπάθεια όλα μπορούν να γίνουν!
Stay Tuned!
Έχετε ερωτήσεις; Επικοινωνήστε μαζί μας εδώ!